Cerşetorul Gabi, creditorul meu pierdut

Eram student şi mă împrietenisem cu un puşti-cerşetor. Sau o cerşetoare, pentru că fiinţa avea acele trăsături androgine pe care deseori le poţi observa la copiii străzii. N-am ştiut niciodată cum îl/o chema, aşa că o să-l poreclesc hermafrodit: Gabi.

Cotizam cu tot mărunţişul de prin maşină, de fiecare dată când prindeam roşu la semafoarele de la Universitate. La schimb, Gabi îmi spunea poveşti despre breasla cerşetorilor.

Aşa am aflat, de exemplu, că un anume Nicuşor, de vreo 13 ani şi 40 de kilograme, era foarte descurcăreţ: avea căptuşeala hăinuţei descusută, ca să poată piti banii mari de ochii peştelui. În plus, căpătase deprinderi de mare investitor: dădea bani cu dobândă colegilor care avuseseră zile proaste. Până la ora aceea, nu îi dăduse nimeni ţeapă.

O scurtă vreme, Gabi vindea ziare. Nu i-a plăcut, trebuia să se trezească prea devreme, aşa că s-a întors la forma tradiţională de producţie. „Acuma, mă scol la doişpe, stau câteva ore, până fac trei, patru sute de mii. Am ce fuma, burta mea e mereu plină…“, mi-a explicat el/ea, când i-am reproşat că nu s-a ţinut de treabă.

Ultima dată am vorbit cu Gabi pe scările Universităţii. „Hai, şefu’, dă şi tu un ban!“ Eram bine-dispus, era acea zi a lunii în care mă duceam să-mi scot bursa de pe card, aşa că mi-am scos portofelul din buzunar şi i-am întins toţi marafeţii pe care-i aveam, vreo douăj’ de mii de lei vechi. Cu ochii săi bine formaţi, Gabi a văzut portmoneul golit, drept pentru care, ţinându-mă cu mâna întinsă, a scos din buzunar o hârtie de-o sută: „Ia, şefu’, de la mine, dacă n-ai, că şi tu ai fost boier!“

Ştiţi, erau mulţi studenţi în jur la ora aia. Sub privirile lor pline de compasiune, am simţit că-mi iau foc obrajii. Şi cred că Gabi nu a înţeles niciodată de ce gestul său mărinimos s-a soldat cu o ploaie de înjurături şi blesteme din partea mea.

În ziua în care mi s-a terminat bursa, omul era tot la produs. Aş fi avut nevoie de suta aia de mii, dar era prea târziu: ieşisem din graţiile sale.

O vârâciune marca Mishu. La 09/10/2006 23:06, în Uncategorized
Mânz, viezure, brânză, blog: , ,